Domov arrow Izleti za skupine arrow Italija arrow Rim in Vatikan - 4 dni
Rim in Vatikan - 4 dni Natisni E-pošta

1.dan: NOVA GORICA - RIM

Odhod avtobusa ob 05:00 uri zjutraj z zbirališča po dogovoru. Vožnja z vmesnimi postanki po avtocesti mimo Benetk, Padove, Bologne ter dalje čez Apenine do mesta - RIM. Po dolgi vožnji najprej sprehod po najbolj slikovitih ulicah večnega mesta. Med sprehodom si bomo ogledali Angelski grad ob reki Tiberi, Navonski trg z umetninami Berninija in Borrominija, mogočni Panteon in slavno Fontano di Trevi. Ogled tega rimskega okrožja bomo sklenili na prijetni trgovski ulici Via Condotti in na Španskem trgu, kjer bomo lahko posedeli na popularnih Španskih stopnicah. Sledi vožnja do hotela, večerja in nočitev.

2.dan:  VATIKAN - RIM

Po zajtrku v hotelu vožnja do papeške državice VATIKANA, ki se razteza na manj kot pol kvadratnega kilometra površine. Najprej si bomo ogledali bogate zbirke vatikanskih muzejev z veličastno Michelangelovo Sikstinsko kapelo. Sprehodili se bomo po trgu Sv. Petra ter obiskali cerkev Sv. Petra in njene številne umetnine, med katerimi je tudi Michelangelova Pieta. V lepem vremenu se bomo povzpeli na kupolo cerkve, od koder je najlepši možen pogled na sam Vatikan in njegove vrtove ter na panoramo Rima. V popoldanskem času se bomo sprehodili po Beneškem trgu, kjer nas s svojo mogočnostjo prevzame Narodni spomenik, ki predstavlja združeno Italijo. S trga se bomo povzpeli na grič Kapitol, nekoč center verskega in političnega življenja. Sledi ogled ostalih rimskih znamenitosti: Kolosej z ostanki antičnega Rima, Rimski forum, cesarske Forume, Flavijanski amfiteater, Konstantinov slavolok,... Obiskali bomo tudi cerkev Sv. Petra v verigah, kjer hranijo verige in Michelangelovega Mojzesa. Vožnja do hotela, večerja. Zvečer po želji vožnja do središča mesta ter prosto za individualne oglede in sprehode. Nočitev v hotelu.

3. dan: RIM - TIVOLI

Zajtrk v hotelu se zapeljemo skozi novi del Rima, po starodavni Apijski cesti do starokrščanskih podzemnih grobišč - Kalistovih katakomb. Po ogledu katakomb se bomo odpravili še na ogled osrednjih rimskih cerkva: Laterana, prvega sedeža papežev v Rimu; bazilike Sv. Marije Snežne, najpomembnješe Marijine cerkve, katere strop so pozlatili s pravim zlatom in cerkve Sv. Pavla, kjer hranijo znamenite medaljone papežev. Popoldne bomo preživeli v bližnjem rimskem parku Tivoli: se sprehodili po čudovito urejenih zelenicah in med rastlinskimi nasadi ter si po želji ogledali Hadrijanovo vilo. Po končanih ogledih vožnja do hotela, večerja. Zvečer vožnja v vinorodno področje Frascati, kjer bomo lahko poskusili odlična italijanska vina. Povratek v hotel, nočitev.

4. dan: RIM - ORVIETO - SIENA - NOVA GORICA

Po zajtrku v hotelu slovo od Rima z znanim pozdravom »Arrivederci Roma«. Na poti proti domu še postanek v ORVIETU, kjer visoko na skalah iz vulkanskega lehnjaka leži nekdaj pomembna etruščanska naselbina in kasneje papeška utrdba - najbogatejši primer gotske cerkve na italijanskih tleh. Krajši postanek za ogled. Nato pa dalje po avtocesti do SIENE. Tam se bomo sprehodili po starem mestnem jedru in si ogledali sloviti trg Campo z gotskim Palazzom Comunale in stolpom Del Mangiat ter stolnico. Sledi vožnja čez Apenine, mimo Bologne in Benetk s krajšimi vmesnimi postanki do doma. Prihod domov je predviden v poznih večernih urah.