Rezija - 1 dan Natisni E-pošta

Rezija - občina v severovzhodnem delu Furlanije-Julijske krajine,

21 km dolga slikovita dolina, bister hudournik,

ni pa vasi, ki bi bila tako poimenovana                                                               

Odhod avtobusa iz Nove Gorice v jutranjih urah, z zbirališča po dogovoru.  Vožnja po Furlaniji mimo Vidma ter dalje po Beneški  Sloveniji. Peljali se bomo mimo Čente in Humina do Pušje vasi, kjer so včasih hranili srednjeveške mumije. Pot nas bo vodila po dolini Rezije, nad katero se dvigajo številni vrhovi, med njimi tudi veličastni Kanin. Dolina Rezije je čudovita prostrana in sončna dolina, skozi katero tečejo bistre vode istoimenskega hudournika.

Naš prvi postanek bo v mestecu Bilo (S. Giorgio), kjer bomo obiskali muzejsko zbirko, ki je odprta od leta 1998 in prikazuje življenje v dolini pred potresom leta 1976 in po njem. Po ogledu muzeja se bomo zapeljali do rezijanskega kulturnega doma »Ta Rozajanska Kulturska Hiša«, kjer si bomo ogledali kulturni program z diapozitivi. Naučili se bomo tudi rezijanski ples in po želji tudi eno malo rezijansko pesmico. Sledi ogled cerkve na Ravanci in predstavitev sedeža Naravnega parka Julijskega predgorja. 

Po končanih ogledih sledi obisk vasice Solbica, ki med potresom leta 1976 ni utrpela večjih poškodb in ohranja arhitekturno podobo stare rezijanske vasi. Obisk muzejske zbirke brusačov. Odhod proti domu. Dan bomo zaključili z večerjo na priznani turistični kmetiji. Prihod domov je predviden v poznih večernih urah.